Impresionismul

Scurta istorie:

Impresionismul a luat nastere in Franta, intre 1860 si 1900, iar curand au inceput sa apara si sa se dezvolte variante in numeroase alte tari occidentale. Impresionistii au respins modalitatile academice de reprezentare a lumii. Picturile lor transmit impresii puternice- adesea de perceptie subtila- de lumina, culoare si umbra.

Istoria coafurii:

Parul era pieptanat cu carare pe mijloc si apoi ridicat intr-un vartej larg, acoperind urechile, catre spatele capului, sfarsindu-sa aici intr-un coc legat jos. Un mai mare accent in partile laterale se obtinea prin zulufii lungi in forma de melc, o relicva a epocii Biedemeier. Acestia au devenit in curand mai rari, transformandu-se in bucle drepte ce scapau de sub coc si cadeau pe umeri. Coafurile erau infrumusetate cu panglici colorate, flori si voaluri din dantela. Acestea din urma erau derivate din mantilla spaniola pe care imparateasa a introdus-o in Franta din tara ei natala.

Se depuneau eforturi speciale pentru coafurile afisate la baluri si serate.

Desi cateva bucle groae puteau fi vazute atarnand pe ceafa, o tendinta fundamentala era acum observata: prinderea parului in ace. Parul de pe frunte era pieptanat cu carare pe mijloc sau incretit. Pe parcus urechile ramaneau libere, scotand in evidenta orice bijuterie. Partea consistenta s-a transferat din spate in varful capului, coafurile erau duse in sus, corespunzand modei vestimentare.

Crinolina fusese inlocuita de turnura. Spatele rochiei era evidentiat prin material suplimentar. Aceasta facea silueta foarte subtire, alungita.

Sursa inspiratie:

“Istoria frumusetii” – Umberto Eco
“Istoria aranjarii parului” – Cecilia Caragea
“Isme- Sa intelegem arta” – Stephen Little