ARTA IN PREISTORIE SI ANTICHITATE

Scurta istorie:

Vechii greci sunt realizatorii unor creatii artistice de valoare exceptionala. Cele mai vestite monumente realizate de artistii greci sunt cele de pe colina sacra a Atenei (Acropolea). Templele inchinate zeilor greci aveau un aspect simplu, maiestuos, armonios. Cel mai celebru se gaseste pe Acropolea ateniana (Parte-nonul).

Sculptorii greci sunt autorii unor capodopere extraordinare precum statuile lucrate in fildes si aur ale lui Zeus si ale zeitei Atena, apartinand lui Fidias, cel mai insemnat sculptor al antichitatii. Un alt vestit sculptor al antichitatii grecesti a fost Miron, autor al unei minunate statui reprezentand un atlet in plin efort fizic („Discobolul”).

Istoria coafurii:

Aranjat in bucle si parfumat cu alifii, parul lung a reprezentat mandria grecilor nascuti liberi. Pieptenii si agrafele desoperite in morminte dateaza din mileniul al III lea I.H.; la fel ocrul gasit in recipientele facute din os, care se folosea pentru a colora atat parul cat si corpul.

Statuete variate din neolitic, arata femei cu parul despartit printr-o carare la mijloc si lasat sa cada pe spate si pe umeri. Parul barbatilor era de asemenea lung si ondulat in valuri sau, uneori, scurt si carliontat.

Sursa inspiratie:

“Istoria frumusetii” – Umberto Eco
“Istoria aranjarii parului” – Cecilia Caragea
“Isme- Sa intelegem arta” – Stephen Little
Parthenonul, sec. V-lea i.Hr., Acropole, Atena